Kawa po turecku ze sklepem Konesso.pl i KONKURS!

Jak już wiecie w Albanii kawa towarzyszy nam w każdym momencie dnia. Kawiarnie i bary są zawsze pełne Albańczyków pijących leniwie ten magiczny napój. Wydawać by się mogło, że w Albanii nikt nie pracuje, wszyscy piją kawę cały dzień. Poza domem identyczne z włoskim i przepyszne espresso, a w domu, w rodzinnym gronie, tradycjonalne „kafe turke” – kawa po turecku.

A jak przygotować kawę po turecku?

W ostatnim okresie powróciła moda na parzenie kawy po turecku. Nie powinno nas to dziwić, bowiem gdy napijemy się tradycyjnie zaparzonej kawy, to z pewnością będziemy chcieli to powtórzyć. Kawą po turecku jest popularnie nazywana tzw. polska “zalewajka”, jednak należy wiedzieć, że nie ma z nią nic wspólnego. Czytając ten materiał, dowiesz się co to jest kawa po turecku i nauczysz się parzyć ją w swoim domu.

Co to jest kawa po turecku?

Parzenie kawy po turecku bardziej przypomina rytuał, który jest wykonywany już od wielu lat. Pierwsze zapiski o kawie parzonej w ten sposób sięgają XV/XVI wieku i pochodzą z Jemenu. W niektórych rejonach Turcji oraz na Bałkanach, do dzisiaj przygotowuje się kawę, wykorzystując ten sam odwieczny przepis, który stanowi stały element lokalnej kultury.
Podczas parzenia tradycyjnej kawy po turecku należy zdecydowanie trzymać się wszystkich poleceń. Umożliwi nam to otrzymać upragniony efekt, który nie bez powodu raduje ludzi od wielu pokoleń. Bardzo znaczącym elementem przygotowania kawy po turecku jest naczynie do parzenia. Wykorzystuje się do tego miedzianego tygielka z długą, ergonomiczną rączką. Kawa powinna być niezwykle drobno zmielona, jeszcze drobniej niż pod espresso, a woda bezwzględnie musi być zimna. Umożliwia to, na uwolnienie niesamowitego aromatu i wyrazistego smaku podczas nagrzewania się.
Kawa po turecku jest intensywna, ale jednocześnie dosyć słodka. Jest to zasługa cukru, który jest jednym z głównych składników tego naparu. Cukru jednak nie dodaje się do zaparzonej kawy, a należy zrobić to na samym początku procesu parzenia. Do kawy po turecku nie należy dobierać mleka ani śmietanki. Opcjonalnymi dodatkami do takiej kawy jest kardamon bądź cynamon. Gdy już wiesz to wszystko, możesz przejść do procesu parzenia.

Do przygotowania kawy po turecku potrzebujesz:

• miedzianego tygielka zwanego xhezve (czytaj dżezwe)
• drobno zmielonej kawy
• cukru
• wody
• kilka minut wolnego czasu

Sposób przygotowania:

Tygielek wypełnij wodą do połowy i nasyp drobno zmieloną kawę (1 łyżeczka na 1 filiżankę). Dosyp cukier (1/2 łyżeczki na 1 filiżankę) oraz opcjonalnie przyprawy, a całość wymieszaj. Tygielek umieść na małym ogniu i podgrzewaj do uzyskania piany. Jeśli pojawi się piana, zdejmij tygielek z ognia i pozwól, żeby opadła. Pamiętaj, że nie należy mieszać naparu podczas procesu parzenia. Tygielek z kawą ponownie postaw na ogniu i powtórz tę samą czynność jeszcze dwukrotnie. Po trzecim gotowaniu możesz nalać kawę do filiżanek. Klasycznie kawę po turecku pije się w małych filiżankach.
Gdy zaparzysz tradycyjną kawę po turecku w swoim domu, to z pewnością już nigdy nie pomylisz jej z kawą zalewaną wodą. Ten niezwykły sposób wymaga poświęcenia kilku minut, ale efekty są powalające.

KONKURS

Dziś, dzięki uprzejmości sklepu Konesso.pl, zorganizowalam dla Was konkurs, w którym możecie wygrać 3 zestawy nagród. Każdy z zestawów składa się z kilogramowej paczki kawy ziarnistej Bazzara AROMAMORE i filiżanki do kompletu. Co musicie zrobić? Nic trudnego, wystarczy opublikować publicznie ten wpis na swoim Facebooku, a w komentarzu pod postem na FB oznaczyć 3 znajomych.


Konkurs trwa do 10 Maja 2018. 11 Maja ogłoszę zwycięzców, których wyłonię drogą losową. Nagrody wysyłane będą tylko na terytorium Polski.

© 2018, Albania Po Polsku. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie jakichkolwiek treści bez zgody autora zabronione.

Polub i podziel się