NA DESER HASUDE ME ARRA

Dzis przygotujemy prosty tradycyjny albański deser – hasude me arra. Mnie kojarzy się z galaretką….tyle, że jest na ciepło i ma przyjemny karmelowy smak.

Pokażę Wam przepis, w którym ostatnią fazą przygotowania jest pieczenie w piecu. W ten sposób deser będzie miękki w środku ze skórka na zewnątrz.

Potrzebne składnikim to:

2,5 szklanki wody • 1,5 szklanki cukru • 1 szklanka skrobi kukurydzianej             80 gr masła • 1 żółtko  • cynamon i orzechy wedlug uznania           

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, cukier i masło stawiając na ogniu. W osobnym naczyniu mieszamy szklankę wody ze skrobią kukurydzianą, aż powstanie jednolity płyn bez grudek. Gdy woda z cukrem i masłem w garnku zacznie wrzeć dodajemy orzechy i cynamon, następnie pozostałą zimną wodę ze skrobią. Mieszamy drewnianą łyżką na małym ogniu dopóki cała masa nie nabierze gęstości.



 

Żaroodporne naczynie nacieramy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Przekładamy do niego wcześniej zrobioną masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Wyciągamy po około 30 minutach.

Po ostygnięciu (około godziny, będzie wtedy letnie) serwujemy pokrojone na kawałki jak ciasto.

Smacznego! 

KULAÇI – ALBAŃSKIE PLACKI

© 2018, Albania Po Polsku. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie jakichkolwiek treści bez zgody autora zabronione.

Polub i podziel się