LIKIER Z GRANAT脫W NA BAZIE RAKIJI

 

Dzisiaj jesiennie. Aura za oknem to typowa z艂ota polska jesie艅 馃槈 w Ci膮gu dnia troszk臋 ponad 20 stopni, s艂o艅ce jeszcze pi臋knie grzeje, cho膰 w powietrzu czu膰 ju偶 wilgo膰, kt贸ra przenika do samych ko艣ci.

Powoli ko艅czy si臋 ju偶 sezon na granaty, kt贸re rosn膮 tu jak w Polsce jab艂ka. Wsz臋dzie! S膮 pyszne, czerwone w 艣rodku. Sok z nich zawiera mn贸stwo witamin! I te granaty zainspirowa艂y mnie do zrobienia likieru na bazie swojskiej rakiji. Zr贸bcie i Wy! Jest pycha! Na jesienne wieczory w towarzystwie gor膮cych, dopiero co upieczonych kasztan贸w……

呕eby zrobi膰 likier potrzebujecie:

3 dojrza艂ych granat贸w

p贸艂 litra rakiji

1 lask臋 cynamonu

3 go藕dziki

sk贸rk臋 z ca艂ej cytryny聽

380 gr cukru

500 ml wody

Obierzcie granaty, wrzu膰cie nasiona do du偶ego szklanego s艂oika, zalejcie je rakij膮, dodajcie cynamon, go藕dziki i sk贸rk臋 z cytryny. Postawcie w kuchennym kredensie, w ciemnym miejscu. Likier b臋dzie dochodzi艂 10 dni. Musicie pami臋ta膰, aby codziennie potrz膮sa膰 s艂oikiem.

Po 10 dniach rozpu艣膰cie cukier w ciep艂ej wodzie. Odstawcie do ostygni臋cia. Przefiltrujcie likier i dodajcie do niego wod臋 z cukrem. Zamieszajcie dobrze. Przelejcie do butelki/butelek. Likier znowu musi posta膰 oko艂o 10 dni w ciemnym miejscu. Po tym czasie jest gotowy do spo偶ycia. Idealny jako tzw damski likier lub dodatek do deser贸w i ciast.

Zdr贸wko!



© 2018, Albania Po Polsku. Wszelkie prawa zastrze偶one. Kopiowanie jakichkolwiek tre艣ci bez zgody autora zabronione.

Polub i podziel si臋