Kuchnia

LIKIER Z GRANATÓW NA BAZIE RAKIJI

  Dzisiaj jesiennie. Aura za oknem to typowa złota polska jesień 😉 w Ciągu dnia troszkę ponad 20 stopni, słońce…

CO ZJEŚĆ W ALBANII?

W kuchni albańskiej znjadziecie smaki tureckie i włoskie. W Albanii proces produkcji żywności nie jest jeszcze tak uprzemysłowiony jak w…

HOMER NAZYWAŁ OLIWĘ „PŁYNNYM ZŁOTEM”

Od ponad dwóch tygodni w Albanii trwają zbiory oliwek. Drzewka oliwne rosną tu dosłownie wszędzie, a oliwa jest pierwszej jakości.…

BYREK – przepis

Byrek to po sufllaqe najpopularniejszy albański fast food. To tradycja każdego albańskiego domu. Nie ma świeta bez byreku ba! nie…

SUPË ME PASHA QOFTE – ALBAŃSKA ZUPA Z KLOPSIKAMI

Istnieje wiele typowych potraw z różnych obszarów Albanii, które są bardzo charakterystyczne i niepowtarzalne w swoim smaku. Dania, które od…

MRIZI I ZANAVE – PRZYSTAŃ WRÓŻEK. BARDZO EKOLOGICZNIE, NIESTANDARDOWO I SMACZNIE.

70 kilometrów od Tirany, we  wsi Frishtë (czytaj Friszt) pośrodku niczego jest pewna restauracja o uroczej nazwie Przystań Wróżek. Restauracja,…

NA DESER HASUDE ME ARRA

Dzis przygotujemy prosty tradycyjny albański deser - hasude me arra. Mnie kojarzy się z galaretką....tyle, że jest na ciepło i…